Naast het imposante stationsgebouw van Amsterdam Centraal ligt het voormalige postgebouw van de NS, Gebouw De Oost. Het gebouw is op de plaats waar ooit de oostelijke goederenvleugel gesitueerd was en welke in twee fases tussen 1920 en 1924 is gerealiseerd.
Het is ontworpen door Joseph en Pierre Cuypers jr. Hun uitgangspunt was een gebouw dat niet op zichzelf stond, maar samen met het Cuypersgebouw een front vormde richting de stad. De aansluiting werd bereikt door gebruik te maken van eenzelfde opbouw als het Cuypersgebouw in combinatie met kenmerken van de destijds heersende expressieve baksteenarchitectuur, zoals meerkleurig metselwerk en oker- en groentinten voor de vensters.
Het gebouw heeft in de loop der tijd een aantal in het oog springende wijzigingen gekregen aan de voorzijde van het gebouw. Zo verdwenen de roedeverdelingen in de raamopeningen, werd de historische luifel verwijderd en wijzigde de kleurstelling ingrijpend. Ook werd de oorspronkelijke zonwering vervangen door screens. Al deze wijzigingen hebben voor een verschraling van de uitstraling gezorgd met als gevolg dat het gebouw geen front meer vormde samen met het Cuypersgebouw.
In opdracht van de NS heeft TAK architecten een uitgebreid historisch onderzoek gedaan, waaruit het advies is ontstaan om het gebouw grotendeels terug te brengen naar de oorspronkelijke situatie. Naast de onderhoudswerkzaamheden, waaronder het volledig vernieuwen van de leibedekking, zijn de verduurzaming van de beglazing en verbetering van de dakisolatie meegenomen in de verleende vergunningaanvraag. De verduurzaming van de beglazing biedt meteen de mogelijkheid de roedeverdeling als beeldbepalend element terug te brengen. Op basis van een kleurhistorisch onderzoek wordt de kleurstelling van het houtwerk zoals het ooit bedoeld is teruggebracht. Met deze wijzigingen wordt de relatie met het naastgelegen Cuypersgebouw weer versterkt.
Daarnaast wordt momenteel onderzocht of de luifel, als een belangrijk element in de beeldwaarde van het pand en als karakteristieke verwijzing naar het postverleden, terug geplaatst kan worden naar het oorspronkelijke beeld. Dit onderdeel zal tevens de samenhang met het Cuypersgebouw verder versterken.
We hebben weer een knaller van een vacature!
Lijkt het je leuk om in de erfgoedsector te werken? Aarzel dan niet langer!
In Delft zijn wij namelijk op zoek naar een bouwkundig tekenaar met BIM-ervaring.
Ben jij degene die enthousiast wordt van het restaureren van monumentale gebouwen, wil je hier graag een bijdrage aan leveren met jouw tekenwerk en daarbij alles uit de kast halen voor het beste resultaat? Bekijk dan de vacature en reageer (of deel ze met je netwerk). Wij kijken er erg naar uit om je te ontmoeten!
Afgelopen zondag namen enkele van onze collega's vol enthousiasme deel aan de Airborne Freedom Run in Arnhem. De route begon bij het prachtige Arnhems Buiten, waar ook een van onze kantoren is gevestigd.
Dit bijzondere evenement vierde 80 jaar vrijheid in Nederland en herinnerde ons aan de waarde van deze vrijheid. De run bood ons een mooie kans om deze belangrijke waarden te herdenken en onze betrokkenheid te tonen.
We zijn enorm trots op ons team en dankbaar voor de gelegenheid om samen deze boodschap van vrijheid te delen.
Bedankt aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt!
Wij hebben dit gezamenlijk gevierd in Fort Vechten. Wij waren zeer vereerd en dankbaar om daar vele genodigden te mogen ontvangen. Het was fijn om te zien en te merken dat er zoveel mensen hart hebben voor waar wij als bureau al 40 jaar voor staan: het gepassioneerd behouden van én een levensvatbare toekomst bieden aan zowel jong als oud gebouwd erfgoed. Of dit erfgoed nu treinstations, kerktorens, woonhuizen, buitenplaatsen, fortificaties, boerderijen, bruggen of sluizen betreft, voor ons is ieder project even uitdagend als boeiend.
Tijdens deze feestelijke middag was er ruimte voor praatjes, speeches en een voordracht van architectuurhistoricus Dirk Baalman, die ons een spiegel voorhield over onze gezamenlijke passie: ‘Omgaan met Erfgoed’.
Één speech trok bijzonder brede aandacht. Kees Tak zelf neemt namelijk na 40 jaar bezielende leiding officieel afscheid van zijn geliefde werkzaamheden en het bureau, hoewel Kees als klankbord voor ons altijd beschikbaar zal blijven (daarover later meer).
Wij gaan er vanuit het bureau en haar handelsmerk wederom een 40-tal jaren te kunnen voortzetten en we rekenen daarbij graag op u als opdrachtgever of adviseur, maar in ieder geval als enthousiaste supporter!