We use cookies from third party services for marketing activities and to offer you a better experience. Read about how we use cookies and how you can control them by clicking "Privacy Preferences".
Naast het imposante stationsgebouw van Amsterdam Centraal ligt het voormalige postgebouw van de NS, Gebouw De Oost. Het gebouw is op de plaats waar ooit de oostelijke goederenvleugel gesitueerd was en welke in twee fases tussen 1920 en 1924 is gerealiseerd.
Het is ontworpen door Joseph en Pierre Cuypers jr. Hun uitgangspunt was een gebouw dat niet op zichzelf stond, maar samen met het Cuypersgebouw een front vormde richting de stad. De aansluiting werd bereikt door gebruik te maken van eenzelfde opbouw als het Cuypersgebouw in combinatie met kenmerken van de destijds heersende expressieve baksteenarchitectuur, zoals meerkleurig metselwerk en oker- en groentinten voor de vensters.
Het gebouw heeft in de loop der tijd een aantal in het oog springende wijzigingen gekregen aan de voorzijde van het gebouw. Zo verdwenen de roedeverdelingen in de raamopeningen, werd de historische luifel verwijderd en wijzigde de kleurstelling ingrijpend. Ook werd de oorspronkelijke zonwering vervangen door screens. Al deze wijzigingen hebben voor een verschraling van de uitstraling gezorgd met als gevolg dat het gebouw geen front meer vormde samen met het Cuypersgebouw.
In opdracht van de NS heeft TAK architecten een uitgebreid historisch onderzoek gedaan, waaruit het advies is ontstaan om het gebouw grotendeels terug te brengen naar de oorspronkelijke situatie. Naast de onderhoudswerkzaamheden, waaronder het volledig vernieuwen van de leibedekking, zijn de verduurzaming van de beglazing en verbetering van de dakisolatie meegenomen in de verleende vergunningaanvraag. De verduurzaming van de beglazing biedt meteen de mogelijkheid de roedeverdeling als beeldbepalend element terug te brengen. Op basis van een kleurhistorisch onderzoek wordt de kleurstelling van het houtwerk zoals het ooit bedoeld is teruggebracht. Met deze wijzigingen wordt de relatie met het naastgelegen Cuypersgebouw weer versterkt.
Daarnaast wordt momenteel onderzocht of de luifel, als een belangrijk element in de beeldwaarde van het pand en als karakteristieke verwijzing naar het postverleden, terug geplaatst kan worden naar het oorspronkelijke beeld. Dit onderdeel zal tevens de samenhang met het Cuypersgebouw verder versterken.