We use cookies from third party services for marketing activities and to offer you a better experience. Read about how we use cookies and how you can control them by clicking "Privacy Preferences".
Het terugdringen van het energieverbruik en het verhogen van het wooncomfort bij woonhuismonumenten is een behoorlijke ontwerpopgave. Welke van de vele beschikbare isolatietechnieken op de markt zijn in welke situatie geschikt, hoe voer je het op een degelijke manier uit en wat is het effect op het beeld in het interieur of in de gevel, zijn slechts enkele vragen die opkomen bij een opgave als deze. Hoewel het verduurzamen van een bestaand gebouw altijd maatwerk blijft, geeft de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) met behulp van een modelwoning antwoord op deze vragen. Om architecten, adviseurs, aannemers en gemeenten te helpen bij het verduurzamen van woonhuismonumenten, heeft zij een digitaal modelhuis met de meest voorkomende details en opties voor na-isolatie ontwikkeld. Dankzij dit model is de informatie snel te begrijpen en te vertalen naar de praktijk. Het model werkt ook als een soort visuele inhoudsopgave voor wie op de website van de ERM dieper in de materie wil duiken. TAK architecten heeft de modelwoning in 3D gemodelleerd en de details ervan uitgewerkt volgens de verduurzamingsrichtlijnen van de ERM.
Leuk weetje: het modelhuis bestaat echt! Het model is grotendeels gebaseerd op een arbeidershuisje uit 1884 in het rijksmonumentale Agnetapark in Delft. Hoewel het model op basis van een uniek huis is gemaakt, komen de materialen en detaillering veel voor bij woonhuismonumenten in Nederland.
Het modelhuis is te vinden via de volgende link:
www.verduurzamingsrichtlijnen.nl/bouwkundige-details