We use cookies from third party services for marketing activities and to offer you a better experience. Read about how we use cookies and how you can control them by clicking "Privacy Preferences".
TAK heeft een lange verbondenheid met Station Groningen: het begon met de restauratie van de monumentale centrale hal rond de eeuwwisseling en het cultuurhistorisch onderzoek voor de reeks ‘de Collectie’ over 50 monumentale stationsgebouwen in 2013. Sindsdien is TAK vaste adviseur bij onderhoud en wijzigingen in en rond het gebouw. Momenteel werken we aan een uitgebreid bouwhistorisch onderzoek en analyse, denken we mee over het toekomstige gebruik en werken we mee aan een plan voor de verduurzaming van het gebouw. We zetten onze kennis en ervaring met liefde in om de kwaliteiten van dit bijzondere levende monument te bewaken, herstellen en toegankelijk te maken voor alle gebruikers en bezoekers van het gebouw.
De meeste mensen denken bij station Groningen aan de prachtige vestibule met het papier maché plafond, of de winkels en café's in de oude wachtkamers met houten lambriseringen en glas-in-lood vensters. De rest van het stationsgebouw is door de jaren heen doelmatig en intensief gebruikt en verbouwd, waardoor in veel ruimtes het historische interieur verdwenen is.
Maar, er zijn ook plekken in het station waar door de jaren heen minder is veranderd zoals zolders, diensttrappen, weggetimmerde plafonds. Hier kun je het oude station beleven, zoals het (inwonend) personeel het vroeger gezien moet hebben. Fotografe Norma van der Horst heeft de stille schoonheid van deze plekken vastgelegd; wat ons betreft een prachtige inspiratie voor de herontwikkeling van het stationsgebouw.
foto's: Norma van der Horst