We use cookies from third party services for marketing activities and to offer you a better experience. Read about how we use cookies and how you can control them by clicking "Privacy Preferences".
De Electrobuurt is een goed voorbeeld van de vroege vooroorlogse sociale woningbouw, gebaseerd op de tuindorp-gedachte. Een tuindorp verwijst naar stadswijken met een typisch dorps karakter. Dit, om een tegenwicht te bieden aan de verpauperde arbeiderswoningen van grote steden. Kenmerkend bij deze woningbouw is ook de samenhang tussen het ontwerp van de bouwblokken en de detaillering van overige elementen in de woonomgeving, zoals erfafscheidingen, schuurtjes, bestrating en beplanting.
De woningen in de Electrobuurt zijn tussen 1924 en 1926 in drie fasen gebouwd, in een traditionalistische stijl met Amsterdamse School kenmerken. Plannen in 2004 voor sloop en vervanging door nieuwbouw stuitten op verzet van bewoners en politiek. De buurt is van grote cultuurhistorische waarde en op initiatief van de bewoners in 2009 aangewezen tot gemeentelijk monument.
De woonwijk is opgedeeld in drie complexen, in hiërarchie van rijk naar eenvoudig gedetailleerd. Kenmerkend is het samenhangend beeld door de doorlopende bakstenen gevels, de rode keramische pannendaken, het kleurgebruik en de ritmiek van functionele elementen, waaronder deuren en vensters.
In opdracht van Stichting Woningcorporaties Het Gooi en Omstreken heeft TAK architecten een ontwerp gemaakt voor gecombineerd groot onderhoud en energetische verbeteringen. Doordat veel stijlken-merken in de loop der jaren waren verdwenen, hebben wij deze kans aangegrepen om het totaalbeeld van de wijk weer in ere te herstellen. Hiertoe is onderzoek gedaan naar de kenmerken en kwaliteiten van het oorspronkelijk ontwerp en de latere aanpassingen. Met het vervangen van de kunststofkozijnen en het isoleren van het dak zijn de vensters en voordeuren weer voorzien van de karakteristieke indeling en kleuren en het dak van rode vlakke pannen. Tevens zijn een aantal schuurtjes weer van een kap voorzien. De betrokken bewoners zijn vanaf het begin meegenomen in de besluitvorming.
Juryrapport Hilversumse Architectuurprijs 2021:
“Het behoud van de complexen 2, 3 en 4 (architect Nic. Andriessen) van de voormalige Bouwvereniging St. Joseph is zwaar bevochten door de bewoners. Stijlkenmerken die bij een eerder onderhoud waren verdwenen zijn in ere hersteld. Kozijnen, ramen en deuren zijn teruggebracht in de oorspronkelijke vorm en kleurstellingen.
De jury heeft lof voor de zorgvuldige aanpak die recht doet aan de bijzondere kwaliteiten van het project van Andriessen en de buitengewone inspanningen die de stad Hilversum door de jaren heen heeft gewijd aan een goede huisvesting van haar inwoners.”